0

В секи тринайсти чиновник е в пенсионна възраст - 60 г. и над 60 г., сочат цифрите в годишния Доклад за състоянието на държавната администрация. В тази възрастова категория са 12 579, тоест почти 10% от малко над 130 000 служители.

Инерция

3754 са придобили право на пенсия през 2022 г. През 2021 г. те са били 3544, тоест с 200 по-малко от миналата година. 2130 пък трябва да се пенсионират през 2023 г. Броят им е с почти 1600 по-малко, което би трябвало да значи, че системата се подмладява. Данните обаче сочат, че това се случва, макар и бавно, в някои министерства и други държавни структури, а в други оптимизацията е замръзнала. Малко под половината от тези, на които им предстои пенсиониране, са на трудов договор - 887. 61 са висши държавни служители, на ръководни длъжности са 147 и на експертни длъжности с аналитични и контролни функции са 679. Дали ще излязат от системата, предстои да видим в доклада за следващата година.

На пост

Ако няма специална оптимизация на администрацията, някои от пенсионерите ще останат да работят, но няма да могат да заемат ръководни длъжности. От друга страна, обаче те ще получават заплата и пенсия. “По темата дали трябва да се оставят пенсионери да работят като държавни служители имаме много широк поглед и много неверен. Мислим си, че държавата има неизчерпаем човешки ресурс и можем просто така да го пилеем“, коментира за „Телеграф“ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. „Като стане дума за администрацията, стане ли някаква издънка, веднага казваме - оставка, уволнение, а с кого ще се смени, не знаем. Възможно е следващият да е по-некадърен“, допълни той. Според него във всички администрации численият състав е различен от този, който е записан в документите и служителите са по-малко. „Простото обяснение е, че това е механизъм, по който служителите могат да вземат някой лев върху заплатата, така наречените ДМС-та. Колко е справедлива тази система, е съвсем различен разговор, най-малкото защото началниците и техните приближени получават лъвския пай, а за другите - каквото остане“, смята Манолов.

Състав

И преди, и сега най-много служители в пенсионна възраст има в силовите министерства. Това се дължи на факта, че хората под пагон имат право на ранно пенсиониране. Над 5200 продължават да се трудят в Министерството на отбраната. 284 са в администрацията, 3939 са в армията, 993 са в търговските дружества, стана ясно в края на миналата година от отговор на депутатско питане. По-малко, но пак значителен брой са пенсионерите и в Министерството на вътрешните работи - малко над 1000. В министерствата са значително по-малко, но фактът, че там текучеството е най-малко - само 6%, на фона на над 40% в областните управи, говори, че във ведомствата продължават да работят служители на пенсионна възраст.

Чистка

През 2011 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков се закани, че ще изчисти държавната администрация от пенсионери. Планът беше да се освободят над 4000 държавни служители в министерства, агенции и други ведомства. Срещу него обаче се вдигнаха силовите министерства, защото там възрастните служители са най-много. Бившият финансов министър Асен Василев също даде заявка, че ще оптимизира системата, като се съкратят 15% от служителите, тоест общо 30 000 души на всякаква възраст. Министерствата побързаха да освободят пенсионерите, като първо МОН прати в заслужен отдих 25 души. Всеки десети в правосъдното министерство също е на пенсионна възраст. В другите министерства бяха съкратени между 20 и 30 души. Всяка година част от държавните служители са изпълнили условията за пенсиониране за стаж и възраст. Проблемът е, че не винаги има желаещи за ново попълнение на позициите, защото няма добре подредена приемственост, коментират от синдикатите. „Трудно е да се даде обективен отговор на това дали и каква оптимизация е направена или трябва да се направи, защото има структури, в които само местят папки, а други се скъсват от работа. И всички са в структурата на някоя по-голяма администрация“, коментира още Димитър Манолов. „Когато се сменят политическите режими, винаги има оптимизация, без изключение. И около една година след смяна на властта администрацията е нараснала повече, отколкото е била преди това“, допълва той.

Вземат 10 заплати обезщетение

Пенсионерите, които ще напуснат или ще ги освободят от държавната администрация, получават обезщетение, което е 50 на сто от заплатата към момента, за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни основни заплати. Ако чиновникът е работил в същата администрация през последните 10 години, има право да получи 6 заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни възнаграждения. Обезщетението се получава само веднъж. Ако пенсионерът си вземе обезщетението и отново започне работа, при напускане вече не получава нищо.