0

И ма риск от разпространение на морбили в България заради непълен обхват с ваксината, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му ваксиналното покритие в страната ни с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от желаните 95%.

ТАМЪН СИ ОТДЪХНАХМЕ ОТ COVID: Страшна зараза пълзи към България!

На 5 декември тази година Румъния обяви национална епидемия от морбили, като сега там има около 2500 случая на заболели от морбили, а едно дете е починало, предава БНР. 

"Покритието срещу морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма начин да не възникне епидемия", разясни ситуацията в северната ни съседка д-р Кунчев.

ДОЦ. МАНГЪРОВ БИЕ ТРЕВОГА: Отдавана забравени болести може да се завърнат

В ЕС са открити 1453 случая на морбили, като освен в Румъния, няколкостотин болни има и в Австрия, Франция и Германия, добави д-р Кунчев.

"Има откъде да дойде морбили и в България, особено заради предстоящите пътувания в почивните дни", допълни той.

Морбили е най-заразното от всички заболявания и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96 на сто, сподели експертът.

"Последиците от морбили са сериозни и заболяването буквано изтрива имунната памет", добави той.

По думите му дори година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към какъвто и да било вирус и са много податливи към заразяване.

Той припомни, че в България преди години е имало епидемия от морбили – заразените са били 22 хиляди, а 22-ма са починали.

ПРЕДИ ПРАЗНИЦИТЕ: Ваксини на конвейер срещу морбили

Доктор Кунчев обяви още, че данните за разпространение на грип показват, че заболеваемостта ще се повишава.

"Следващите две седмици се очаква срив, който се случва всяка година, тъй като по време на празнични дни хората не ходят на лекар. Наясно сме с този феномен, знаем, че трябва да изтече една работна седмица, което означава, че в първата десетдневка на януари ще има коректни данни, каза още той. И сега се установява по-често вируса на ковид, отколкото на грип, но натиск върху здравната система няма, лечение е осигурено за всички нуждаещи се", увери той.

ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Кога ще е пикът на грипа?

Според него след ковид пандемията има "отрезвяване" и връщане към здравия разум, което започва да се отразява дори на изпълнението на имунизационния календар, каза още той и посочи, че започва възстановяване на доверието към ваксините.

"Дали сме възможност на хората да се ваксинират срещу грип дори и през януари, тъй като целта ни е да подготвим организма срещу очакваните епидемични щамове", посочи още доц. Кунчев.