0

П ремиерът акад. Николай Денков отговори на изказванията от по-рано на президента Румен Радев, който заяви, че партиите си търсят свой човек за поста главен прокурор. По думите на Денков нито изпълнителната, нито законодателната трябва да излиза извън правомощията си. 

Членовете на ВСС да се замислят дали работят за възстановяване на доверието или работят за още от същото, допълни още премиерът. Според Денков ВСС трябва да направи най-доброто, за да избере най-качествените хора. "Всяка политическа партия, включително президента, имат право да изразаят тяхното становище. Но решенията се взимат във ВСС", каза още той. 

Относно позицията на държавния глава, че включването на страната ни в осигуряването на боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка, Денков посочи: 


Има решение на НС. Президентът е казал, че България участва в подкрепа на Украйна, включително и с оръжие. Аз виждам известно противоречие - от една страна участваме, от друга не участваме със снаряди. Нека президентът обясни това противоречие. Аз смятам, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, които са взети от НС и да помогнем на Украйна. Загиват хора, изселени са семейства, деца. Нека отново да припомним за човешката трагедия. Много е лесно да се каже "дайте да спрем войната и да установим мир", но когато се установи справедлив мир - следва нова война. Това е примерът от историята. 

Във връзка с избора на нови областни управители Денков заяви, че не харесва квотния принцип за избор, така че ще се търсят консенсусни лица.