0

М инистърът на образованието Галин Цоков разпореди премахване на спорните текстове в предложенията за промени в Наредба № 8, които предвиждаха училищата да ползват единствено държавната платформа за електронни дневници НЕИСПУО от учебната 2025/26 година.

СЛЕД СКАНДАЛА С ШКОЛО: Местят данните на учениците в държавната платформа

Мотивите за решението на министъра са, че подобно предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори.

В момента над 850 учебни заведения ползват частни платформи като "Школо" и "АдминПлюс", за които плащат абонамент.

ЗАВИХРЯ ЛИ СЕ СКАНДАЛ: МОН сезира ДАНС за продажбата на „Школо“

Наредбата предвиждаше да се премахнат частните електронни дневници след скандала с продажбата на "Школо" на британска фирма. С цел защита на образователни институции и запазването на личните данни на учениците, МОН сезираха ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая. 

Тогава от МОН пуснаха за обществено обсъждане училищата да преминат към държавната платформа за електронни дневници НЕИСПУО от учебната 2025/26 година. 

Amazon пази БГ учениците

От новата 2025 година в училищата трябваше да премахнат използването на "Школо". От години тя е най-предпочитаният от училищата вариант, като междувременно държавата разработи своя електронна платформа. Тя е слабо популярна, като основните забележки към нея са слабата обратна връзка при възникнали трудности за потребителите.