0

О бсъжда се данните на учениците да се съберат в Националната единна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). Това показа проверка на „Телеграф“, който разговаря с няколко директори на големи училища в страната. Тяхната надежда идва след разразилия се скандал с платформата „Школо“, която беше придобита от британска фирма.

Позиции

Директорът на столичното 51-во училище Асен Александров каза пред „Телеграф“, че е склонен да използва НЕИСПУО, но само ако тя предлага същите функции, удобства, качество и бързина като Школо. Той заяви още, че не е бил информиран, че платформата се продава, но това не го притеснява. Директорът отхвърли притесненията на родители, че по този начин англичаните са купили данните на учениците. Александров подчерта, че не се изисква от фирмата да съобщава при такива промени, които не засягат работата с клиентите им. Директорът добави, че той е сред първите 50 училища, които са се доверили на системата и са преминали на електронни дневници. Директорът на 119-о училище Диян Стаматов пък настоя да се запази сегашното положение и всеки да преценява кой да администрира електронния дневник.

Ситуация

До ситуацията информацията на децата да е на различни места се стигнало преди години, когато училищни директори са отказали да работят с НЕИСПУО и са предпочели да се доверят на външни фирми, като таксата са заплащали от бюджета на школото. По думите на Александров разходът на година е между 2000 и 3000 лева и зависи от пакета, който използва дадено школо. Оказва се, че такава услуга се предоставя от 4-5 частни фирми, като делът на останалите, освен Школо, не е голям.

Отговор

След два дни от Министерството на образованието и науката сезираха ДАНС и Комисията за защита на личните данни с искане да извършат проверка по случая. Оттам коментираха в своя позиция, че не са били информирани за продажбата на Школо на чужда компания. Управителят Любомир Ваньов заяви, че такива задължения не са му вменени по закон и затова не е информирал МОН, но увери, че вече е предоставил изисканата информация. От просветното министерство написаха още, че нямат договорни отношения с Школо, независимо че много от българските училища са техен клиент. Според тях случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО, и добавиха, че към момента над 830 образователни институции работят с нея.

Мирослав Джоканов: Никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо

Никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо. Това заяви пред „Телеграф“ съоснователят на Школо Мирослав Джоканов по повод притеснения на родители, че след продажбата на фирмата данните на децата им ще бъдат достъпни за британската компания. Той увери, че информациите на българските ученици не са продадени. „Данните от дневниците (оценки, отсъствия и т. н.) не са собственост на Школо. Съответно те не са обект на продажба“, заяви Джоканов и поясни, че собственик на данните са училищата, а те са само обработващ орган. Съоснователят коментира още, че британската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските ученици, а те купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Джоканов заяви, че се оттегля от българската фирма, в чието създаване и развиване е участвал по лични причини и увери, че решението му не е в резултат на продажбата. Според него тя е естествена стъпка за развитие. “Българският продукт ще влезе на нов пазар, който е 10 пъти по-голям от нашия. Без подкрепа от британци това щеше да стане много по-трудно и по-бавно”, каза още той.