0

И нцидентът със сръбския автобус е станал, когато на едно от децата му е прилошало по време на пътуването. Това разказа пред "Телеграф" роднина на един от малките пътници, който е пътувал цяла нощ до Стара Загора, за да го прибере.

Пет линейки закараха децата към Калотина.

 Пет линейки закараха децата към Калотина.
Александър Петров

По думите му майката с детето се е придвижила напред, за да седне на помощната седалка, за да облекчи дискомфорта на детето си по време на пътуването. Шофьорът се опитал да намести помощната седалка и в този момент жената неволно го бутнала и ръката му се изплъзнала и завъртял рязко волана вдясно. Автобусът се е завъртял и се е преобърнал в канавката. Инцидентът стана в неделя около 20.10 ч. Рейсът е бил с 48 пътници. Те се връщали в Сърбия от фолклорен фестивал в Слънчев бряг, в който се включили децата. 17 деца бяха настанени в болница, а един от възрастните е с ампутирани долни крайници (виж ляво). В късния следобед в понеделник ескорт от 5 линейки откара малките пациенти и няколко възрастни до ГКПП-Калотина, където бяха поети от сръбски медици.

Скорост

За късмет автобусът се е движел с не повече от 60 км/ч, тъй като в този момент пред него е имало задръстване и колона от автомобили. Това и до голяма степен е спомогнало при катастрофата да няма жертви. При инцидента десетки българи спрели да помагат. Имало е и лекар, който се прибирал със съпругата си от почивка на морето. Първоначално, след като се хвърлили в канавката, всички били в шок. Гледката била неописуема. Най-малкият пациент е на 6 годинки.

Ансамбъл  

Пострадалите, които са част от ансамбъл ЖУ-ЛИРА, се връщали от фолклорния събор в Несебър на път към село Батайница, близо до Белград. Изпълнили са два сръбски народни танца. Имало е участници от Румъния, Молдова, Северна Македония и други държави.

Сръбските деца участвали на фолклорен фестивал в Несебър.

 Сръбските деца участвали на фолклорен фестивал в Несебър.
JU-LIRA Insragram

Сръбските деца участвали на фолклорен фестивал в Несебър.

 Сръбските деца участвали на фолклорен фестивал в Несебър.
JU-LIRA Insragram

В понеделник точно в 17 часа 5 линейки с деца минаха през границата със Сърбия при Калотина, придружени с полицейски ескорт. Заедно с тях пътуваха и два автомобила с близки на децата от Белград. Те бяха посрещнати от линейки от Ниш, където първоначално ще бъдат настанени в Университетската болница в Ниш, а след това ще се придвижат до Медицинския центърТиршова в Белград.

Обвиняем

Шофьорът на сръбския автобус остава в ареста за 72 часа. Той е с повдигнато обвинение за това, че не е овладял машината. 40-годишният Дарко К. ще отговаря за това, че по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на повече от едно лице: 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 6 години затвор. Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Дарко К. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Уредът е отчел нулеви резултати.

Таткото на Илия починал наскоро

11-годишно момченце с два счупени крака

 Най-тежко пострадало при катастрофата е 11-годишното момче Илия Четник. Неговият баща наскоро е починал. "Сега нова трагедия в семейството. Но пак добре, че Илия е жив. Дано си оправи краката. И двата са му счупени, а много обича да играе народни танци", разказа друг от оцелелите. Братовчед му и сестра му са дошли в България и в момента са с Илия, който заедно с още едно дете на 10 г. са настанени в "Пирогов".

Съдов хирург стана герой

Христо Христов

Съдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорската МБАЛ „Тракия“ е бил първият оказал помощ на пострадалите при катастрофата на АМ "Тракия" в неделя, разкри сайтът divident.eu. Пред журналисти младият лекар споделил, че попаднал на местопроизшествието при завръщане със семейството си oт почивка на Черноморието.

По думите му заедно с него в първоначалния преглед на пострадалите се е включил и втори лекар, млад мъж, когото обаче той не познава. Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите. Той и колегата му създали бърза организация, за да прегледат пострадалите и преценят кой е по-тежко пострадал и трябва да бъде транспортиран с приоритет до болница и кои от пасажерите са с по-леки травми.

Това са хирургът и съпругата му, които оказали първа помощ.

 Това са хирургът и съпругата му, които оказали първа помощ.

Това са хирургът и съпругата му, които оказали първа помощ.

 Това са хирургът и съпругата му, които оказали първа помощ.

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", коментира д-р Елкин. Според него на мястото на катастрофата имало много други хора, които са помогнали повече. Според огнеборците от екипа именно д-р Елкин изиграл изключително важна роля, защото създал истинска организация в една много сложна ситуация на пътя.
Д-р Антон Елкин е специалист по обща и съдова хирургия. Завършил е Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора със степен магистър по медицина през 2003 година. Има проведена специализация по обща хирургия 2004-2008 година и по съдова хирургия. От 2011 година е републикански консултант по съдова хирургия.