1

В одата в София ще поскъпне с 22,45 процента от 1 май тази година. В момента кубик вода се продава по 2,94 лева, а след увеличението той ще струва 3,60 лева с ДДС. Това показва проектът на 5-годишния бизнес план на „Софийска вода“, внесен в Комисията за енергийно и водно регулиране за одобрение. Цената на ВиК услугите в столицата ще се увеличи с още 21 стотинки до 2026 г. или с 5,8 процента до 2026 година.

„Софийска вода“ приема повечето от корекциите на КЕВР на предложените от столичния ВиК оператор показатели за качество. До 2026 г. при доставката на вода на потребителите столичната компания трябва да потребява до 0,055 квтч/кубичен метър, изисква регулаторът. За пречистване на отпадните води тя трябва да харчи не повече от 0,22 квтч на кубик, а за рехабилитация на водопроводите към 2026 г. да възстановява не по-малко от 0,68% от мрежата.

Ключовият показател събираемост е най-дискусионен. „Софийска вода“ не е съгласна с предложените от КЕВР 90% събираемост. Компанията да представи писмена обосновка до 17 ч. на 12 април поиска регулаторният шеф. На 19 април КЕВР ще вземе решение за определянето на показателя събираемост на "Топлофикация София".

След това ще има обществено обсъждане на  бизнес плана на дружеството и чак след това КЕВР ще вземе решение за цената на водата през оставащите три години.

*Автор: Таня Спасова