0

Д о следващия летен сезон ще има безплатен достъп за коли до плаж Силистар на път, изграден от община Царево. В момента пешеходците имат свободен достъп, но ако са с автомобили, трябва да плащат такса на собственика на имота, през който минава пътят, в размер на 5 лева.

Причината е, че държавата не е осигурила маршрут до плаж Силистар. Затова се налага община Царево да осигури алтернативно трасе, което да заобиколи частния имот, заяви кметът на морския град Марин Киров пред „Телеграф“. 

Замяна 

Той обясни, че собственикът на частния имот предявява желание единствено за замяна на неговия с друг в общината, който да е подходящ за застрояване, но към момента общината счита, че това не е възможно и единственият начин да се защити общественият интерес е да се създаде нов път, обясни Киров. Той посочи, че теренът, през който трябва да премине алтернативното трасе, се намира в природен парк Странджа, защитена местност Силистар и три подзащитени местности и местообитания.

Процедура 

Затова общината стартира процедура по парцеларен план за пътя и проектиране на трасе. Би трябвало до края на годината парцеларният план, трасето и съгласуването им в Регионалната инспекция по околна среда да бъдат готови, така че за следващия туристически сезон да има ново трасе. 

Разходите на общината за изграждане на този път, който ще е дълъг около 3 километра, ще е между 100 000 и 150 000 лв. Киров уточни, че става въпрос за черен път, а не асфалтиран, но ще е подходящ за преминаване с автомобил. 

Кметът на Царево коментира още, че има множество подобни казуси. Например плажа на Варвара, до който има достъп за пешеходци и коли, но при него проблемът е, че няма изградени никакви комуникации, например ток и вода, няма място на плажа, където могат да бъдат разположени обекти, тъй като морето всяка година ги разрушава.