0

С военен ритуал и общоградско поклонение във Велико Търново бяха отбелязани 176 години от рождението на Христо Ботев.

Политици, общественици и граждани се събраха пред паметника на Христо Ботев, който преди пет години беше дарен на Велико Търново от Националния военен университет, за да отдадат почит към делото на революционера и героите.

Тържествената церемония имаше и в Калофер. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на майката на поета-революционер Иванка Ботева. Прозвуча и първото Ботево стихотворение - "Майце си". Хиляди българи отидоха в балканския град, за да се преклонят пред подвига на великия българин.

Много хора са изпълниха площада в Калофер, а на митинга-поклонение присъстват министрите на образованието и културата - Галин Цоков и Кръстю Кръстев. 

"Христо Ботев заема специално място в българския героичен пантеон. Удивителното му чувство за прозорливост към бъдещето, стремежът му към свобода, визионерството му, са пътеводни за всички нас" - подчерта министърът на културата.

"Ботев е не само революционер, поет и родолюбец, той е просветител и един от иновативните учители на своето време". Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на честванията. По-рано през деня той поднесе цветя и пред Даскал Ботевата къща в Карлово.

“Учителството е било в кръвта на Ботев. Историографи казват, че се е родил в една от стаите на калоферското училище и буквално пъпът му е бил хвърлен в него”, каза министър Цоков. Той подчерта и ролята на баща му в неговото израстване - просвещенецът и учител Ботьо Петков. “Още на 18 години Ботев започва да преподава в украинското село Задунаевка и ярката следа, която остава в съзнанието на местните хора, е жива и до днес”, допълни проф. Цоков. По думите му днес улицата, на която е живял, местното училище и дори футболният отбор в селото носят името на Христо Ботев.

Военнослужещи положиха на ръце "Гирлянд на славата" на паметника на великия поет и революционер, извисяващ се над подбалканския град.

Отбелязаха 176-годишнината от рождението на Ботев
Ботев Ботев Ботев
14