0

Д обра новина за пазаруващите в Одрин - областната управа в турския град вчера отмени въведената забрана за преминаване на пешеходци през граничните контролно-пропускателни пунктове с България - Капъкуле (Капитан Андреево), Хамзабейли (Лесово) и Дерекьой (Малко Търново).

За това информира информационната агенция Ихляс хабер ажансъ. Според решението на местните власти се разрешава на пешеходци да преминават през граничните пунктове от турска страна към България. Новината се разпространи светкавично в групите за пазар в турския град, където се обменя всякаква полезна информация и мераклии за евтини стоки започнаха да се наговарят да атакуват одринския пазар в оставащите дни от 2023-а, за да накупят от там подаръци.

Къде посрещаме Нова година?

 

Заради ковид епидемията Одринското валийство бе забранило преминаването на пешеходци през граничните контролно-пропускателни пунктове,  движението на пешеходци в района на пунктовете и пазаруването в безмитните магазини. Разрешаваше се преминаването само на пътници с моторни превозни средства.

Пълномощно

На границата трябват задгранични паспорти (нужни са и за регистрация в хотел) или лични карти, зелена карта за колата и малкия талон. Ако колата не е на ваше име и човекът, на когото се води колата няма да пътува с вас, трябва нотариално заверено пълномощно + превод на турски език. Пълномощното за колата може да е преведено само на английски език, уточняват в група в „БГ мама“ за пазаруващи в Одрин, Лозенград и Чорлу.

Ако дете до 18 години пътува само с единия родител, освен паспорта за детето трябва да се носи акт за раждане (копие и оригинал) и декларация от другия родител, че разрешава да напуска страната. Декларацията трябва да е нотариално заверена. Носете и копие на декларацията, за да не ви вземат оригинала, съветват редовно пазаруващи в Одрин.

Валидност

Когато пътуването e индивидуално и е с лек автомобил, преминаване на границата се допуска до изтичането на валидността на паспорта. Ако се пътува с агенция обаче, се изисква срок на валидност на паспорта 3 или 6 месеца.

Пръскаме 200 лева за студентския празник

 

Разрешават се по 2 бройки на човек в превозното средство от всеки артикул (напр. прах за пране, памперси и т.н.), иначе могат да сметнат, че е закупен с търговска цел и да направят проблем на границата. За цигарите също е позволено по 2 кутии на човек.