0

П овече от 1000 бежанци от Близкия изток и Африка преминават всяка седмица през територията на България на път за Западна Европа. Това сочат неофициалните данни, които се базират на броя на задържаните у нас за последния месец. От МВР успяват да хванат едва около 600, но граничари признават пред „Телеграф“, че броят на изпуснатите е поне двоен.

Само в рамките на вчерашния ден бяха открити две групи мигранти. На входа на Църна маца в София униформени задържаха 30 души без документи, а край Павел баня в бус бяха закопчани още 20 чужденци. Шофьорът на микробуса е румънец.

По данни на МВР само за юли задържаните нелегални граждани на трети страни са 2576 души. Това са предимно млади мъже. Броят на жените и децата е по-малък. Близо с 35% се е увеличил броят на заловените само за месец в сравнение с предходния, отчитат от вътрешното ведомство.

Чакащи

Броят на заловените на вход и на изход в страната е почти идентичен. За лятото са по около 300 човека. Останалите са спипани във вътрешността на страната, а основната им част е предимно след превозване с всевъзможен транспорт – леки коли, микробуси, камиони, линейки, катафалки, джипове. Над 2000 души са спипани само във вътрешността на страната през изминалия месец, а според запознати с мигрантския натиск броят на лицата, които са били разквартирувани и са преминали или чакат да бъдат преведени от каналджиите към страните на запад, е не по-малко от 4-5 хил. човека. Основните квартири са в ромските махали, но се наемат жилища дори в центровете на градовете. Като разпределителни пунктове се сочат Хасково, Пазарджик и София. За периода от януари до юли 2023 г. са задържани общо 8740 мигранти, което показва 14,5% увеличение в сравнение с установените за същите месеци през 2022 г. - 7630.

Тръгнали

Според данните на МВР домовете на дирекция „Миграция“ са запълнени 117%, което означава, че при капацитет от 1368 души към 31 юли в тях се намират 1598 граждани на трети страни. Повечето от хората там са от Сирия, Афганистан, Ирак и Мароко.

В центровете на Държавната агенция за бежанците са настанени 1800 души, техният капацитет към 31 юли е запълнен 50,1%. От началото на годината в центровете са приети 8999, като за същия период самоволно са напуснали 7891, а 1690 са си тръгнали с предоставена закрила. За юли органите на реда са установили 13 непридружени малолетни и непълнолетни чужденци, докато от началото на годината броят им е 25.

Успехи

Броят на нашествениците се увеличава постоянно, а от МВР всеки ден отчитат поне по един случай на задържани нелегално преминаващи през страната. Основният път на мигрантите, по който от полицията задържат най-много от тях, е по направлението от Странджа, по магистрала „Тракия“ към София и изход към Сърбия. Въпреки че ръководството на МВР се фокусира върху мигрантския натиск, овладяването на ситуацията е трудно.

Хаваларите с рекордни печалби

Посредниците и гарантите при плащанията на нелегалния трафик, известни като т.нар. хавалари, трупат огромни печалби, а разбиването на мащабната им организация се оказа изключително трудно. В началото на юли от полицията проведоха мащабна акция срещу хаваларите. Бяха ударени известни посредници между каналджиите и бежанците за преминаване през територията на България на път за Западна Европа, които са ситуирани основно на Женския пазар в София. Мащабната акция на МВР се осъществи съвместно с прокуратурата, а целта бе да удари организацията на каналите за трафик на мигранти у нас. Резултатите обаче не са особено оптимистични, а към момента все още няма изправени пред съда с обвинения хавалари. Задържаните след разпити са освободени. Опитни юристи коментираха, че доказването на посредничеството е трудно, защото организацията им е строго конспиративна, а мнозина от участниците в нея имат трайни родствени връзки.

Най-новият им маршрут е през Горно Уйно

Най-новият маршрут на мигрантите минава през граничната община Трекляно и по-специално през землището на Горно Уйно. През седмицата сръбски медии известиха, че бежанците достигат до Босилеград, където има добре уреден център, в който ги настаняват. Идват цели семейства, които след известен престой се насочват към Западна Европа.
През миналия уикенд ловци бяха подали сигнал за забелязани две групи мигранти, които дошли от към българската граница. „Излязоха 26 от гората откъм Горно Уйно“, обясни очевидец.