0

"Поканих президента на Турция да посети България и се надявам това да стане още тази година", това каза президентът Радев след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган в Анталия.

Двамата разговаряха в рамките на участието на българския президент в дипломатически форум по покана на турския си колега. От думите му стана ясно, че приоритет за България и Турция остава визията за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността.

"Неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и с актуализации на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на нови възможности за сътрудничество. Ще дойде с желание. И пак казвам - важно е да имаме устойчиво правителство", допълни Радев.

Темата на дипломатическия форум в Анталия е посветена на насърчаването на дипломацията, като средство за преодоляване на кризи.

"Решаването на конфликтите в региона, колкото и сериозни да сa те, може да стане по пътя на дипломацията", смята българският президент.Радев, давайки пример с войната в Украйна. 

Българският държавен глава не пропусна да коментира и вътрешнополитическите теми, една от която е ротацията на правителството.

"От доверието между партиите в коалицията и от самооценката, която си дават, зависи дали ще има ротация на правителството или нови избори", каза той като добави че напоследък забелязвал някакви странни критерии за оценка на министри.

"Ето например за министъра на отбраната г-н Тагарев някои от лидерите в коалицията казват, че той трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Което за мене е някак си висша форма на нихилизъм. Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България. Нека се върнем към основополагащи критерии, когато даваме оценки", допълни Радев.

*Източник: БНР