0

У ченици влизат в трезора с Панагюрското златно съкровище и къщите-музеи в Копривщица в навечерието на изборите за парламент.

Проверка на „Телеграф“ установи, че масово в столичните училища се организира еднодневна екскурзия до Панагюрище и Копривщица на 25 октомври, който е учебен ден и всички, които не са на екскурзия, ще посещават занятията както обикновено.

Цената е между 52 и 62 лева на човек за екскурзията, като зависи от туроператора, който организира пътуването, като в нея са включени транспорт, застраховка и представител на фирмата. Програмата за пътуването е тръгване от София-Копривщица-Панагюрище и връщане в столицата.

Разходи

В сумата обаче не са включени входните такси за музеите и джобни за разходи от личен характер, както и храна, и напитки. Така за обиколка на къщите-музеи в Копривщица таксата е 6 лева.

В Панагюрище пък обходен билет – зала трезор "Панагюрско златно съкровище", експозиции "Археология", Дудекова къща, макет на Панагюрска занаятчийска чаршия, експозиция "Априлско въстание", Тутева къща, Лекова къща, къща-музей „Райна Княгиня” и Природонаучен музей струва 6 лв.

Беседи в посещаваните обекти в Копривщица струват 30 лв., а в Панагюрище за един музей таксата е 20 лв. Тръгването на учениците е в 7,30 часа от площад „Александър Невски“, а връщането е в 18 часа на същото място.

Също така родителите трябва да осигурят храна и вода за учениците за целия ден или джобни, за да си купят нещо за ядене.