0

О т „Продължаваме Промяната – Демократична България” са на среща при президента Румен Радев. Разговорът е иницииран от ПП-ДБ, след като стана ясно, че именно те стават втора по големина парламентарна група след трусовете в ДПС и ще получат втория мандат.

„Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято – множество остри противоречия, силна динамика в политическите процеси. Тази сложна обстановка изисква диалог и навременни и оперативни решения”, каза в началото държавният глава.

Атанас Зафиров: Готови сме за диалог с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

„През последните три години само ние се нагърбихме със сложната задача да направим правителства", заяви Николай Денков. „Същите тези партии, които се събраха, за да свалят редовните правителства, сега не могат да се съберат да направят редовно правителство”, каза още той.

„Предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическата криза. В нейната същина е борбата с корупцията. Затова искаме да предложим пакет от закони и решения, с която да направим тази липсваща крачка”, добави Денков. 

„Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки и ще търсим широка политическа подкрепа, затова ни трябва известно време, дошли сме при вас с призив да обсъдим тази възможност", каза още Денков.

От ПП-ДБ предложиха декларация и поискаха известно време от президента. Според държавния глава вторият мандат ги е изненадал.

„Очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията около намирането на политическа подкрепа в рамките на 50-ото Народно събрание първо по съставянето на правителството. От вашите действия и реакцията на политическите сили ще взема решения кога да връча втория мандат”, каза Радев.

Цонев: Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията, президентът ги върна в реалността

„Очакванията са ни през утрешния ден това, което предлагаме, да бъде изпратено до всички народни представители и след това да видим дали ще има подкрепа”, обяви Денков.

По-късно от ПП-ДБ дадоха изявления пред медиите след срещата с президента Радев.

„Предложихме пред президента план, с който да опитаме да излезем от политическата криза, като премахнем системните предпоставки за нея”,  каза Божидар Божанов.

„Ако декларацията не бъде подкрепена - ще върнем мандата много бързо, а ако бъде подкрепена - трябва да видим дали има мнозинство. На декларации всеки иска да реформира прокуратура, служби и т.н, това би изисквало време това може би ще са около три месеца”, каза още Божанов.

Той допълни, че ПП-ДБ ще търсят подкрепа от всички.