0

О нлайн магазини масово ни цакат с измислени промоции на коледни стоки. Сред измамниците са словенски фантоми, които прибират по 50 лв. за две празнични шапки, показа разследване на „Телеграф“.

Една от тези фирми налага множество допълнителни такси и изпраща поръчки, без те да са завършени и поискани от клиента, като в същото време обявява, че доставката е безплатна.

Капан

Много подобни магазини, със седалища най-вече в Словения, залагат рекламни капани в седмиците преди Коледа, като обявяват, че независимо от стойността, изпращат стоката за своя сметка без потребителят да плаща за транспорт. Завършвайки поръчката си, се оказва, че клиентът не само дължи поне 5 лв. допълнително за наложен платеж, а и трябва да плати задължително за застраховка 2 лв. или 3 лв.

ЗА КОЛЕДА: Гигантски играчки красят фасадата, домът грейва в жълто, зелено и червено

„Подобни фирми компрометират онлайн магазините, които работят коректно. В случая таксата за застраховка трябва да бъде пожелателна, а не задължителна, и с налагането й се нарушават правата на потребителя“, коментираха експерти от сектора на онлайн търговията.

Други магазини не предлагат никаква друга опция за плащане освен в брой на куриера и въпреки това отново искат такса за това, обясниха още потребители от София.

Доставка

Най-притеснително е, че много от тези фирми доставят стоката без клиентът да е потвърдил поръчката си. Други изпращат запитване до потребителя, ако не е завършил плащането, дали желае все пак да завърши поръчката си. Дори при отрицателен отговор фирмата го игнорира, дава автоматично потвърждение и изпраща нежеланата стока на клиента.

ПЪРВА КОЛЕДНА ЖЕРТВА: Загина 10-годишно момченце заради лампички! (СНИМКА)

В същото време последният не може да се свърже с фирмата, защото няма телефон за връзка с оператор.

„Това ми се случи при поръчка на две коледни шапки. Рекламата беше, че доставката е безплатна, а броят е 19 лв. Накрая с допълнителните такси транспортът стъпи на над 10 лв. и за двата текстилни продукта, които на едро са по 50 стотинки бройката, трябваше да платя 50 лв. Отказах поръчката, но въпреки това получих потвърждение, че ще бъде изпратена“, разказа Наталия Николова от София пред „Телеграф“