0

Г ърмежите по Нова година трябва да се забранят. Те са вредни както за животните, така и за хората, и то не само за болните. Това каза пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева.

„Това трябва да спре. Трябва да имаме малко толерантност към всички. Трябва ли да се случи нещастие, за да се обърне внимание на този проблем“, попита тя и добави, че новогодишната заря може да се изтърпи, но не и придружаващите и съпътстващите я гърмежи. Според нея пукотевиците могат да активизират епилептични припадъци освен стреса, който създава веселието на някои.

По думите й хора и животни се стряскат от гърмежите, а кучетата и котките, които имат по-чувствителен слух, бягайки от невъобразимия шум, се губят и откриването им е изключително трудно. Нерядко ужасени птици се удрят в сгради, проводници и др, има и такива, които напускат гнездата си и често не могат да се върнат в тях. Отделно от това пиротехниката замърсява околната среда и атмосферния въздух. Фойерверките отделят редица замърсители, възникващи при изгарянето им, като серен диоксид, азотен диоксид, въглероден диоксид, въглероден оксид и суспендирани частици. Освен това по време на горене може да се освободи подземен озон, който е отровен за човешкия организъм.