0

"Днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор. Това е покушение срещу орган на държавната власт". Това каза пред журналисти в Панагюрище председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Сийка Милева: Иван Гешев не е давал и няма да дава изявления

"От тук нататък и НСО и ДАНС, и МВР трябва координирано и безкомпромисно, колкото се може по-бързо да разкрият и да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт", допълни Желязков. 

Слави Трифонов за инцидента с Гешев: Арогантен опит за убийство

ОПИТЪТ ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ ГЕШЕВ: Бомбата е имала за цел да го убие (СНИМКИ)

"Това е покушение срещу международния престиж на България. В годините, когато се стремим към Шенген и Еврозоната не знам какъв образ ще има тези действия, които ги бяхме забравили от 90-те години", допълни Желязков.

"Близо две поколения по разкази помнят какво се случваше в онези времена. За съжаление днес сме свидетели на ехото от онези времена. Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт", категоричен бе той.

Не може да допуснем да се случват такива неща в Европа, в държава членка, която твърди, че е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и еврозоната, но поставя под съмнение сигурността на своите граждани и нормалното функциониране на органите на държавната власт, и то по начин, който не подхожда на държава от Европа, коментира още Желязков.

Трябва сме категорични и да направим така, че да съхраним доверието и репутацията на българите в държавата, на държавността, както и нормалното функциониране на системите ни за сигурност. Няма нищо по-важно от сигурността на българските граждани, а сигурността на органите на властта е предпоставка за това, каза в заключение председателят на Народното събрание.