0

Р егионално проучване в Централна и Източна Европа на групата "Уеъруиуърк" (Wherewework), собственик на сайта Kaderabotim.bg у нас, показва, че 32 на сто от българите ще си потърсят друга работа, а 19 на сто - допълнителен ангажимент, за да се справят с инфлацията, съобщава сайтът.

Около 55 на сто от работещите в България не очакват да получат увеличение на заплатата през настоящата година, сочи проучването на "Уеъруиуърк", която е румънска мрежа от 14 регионални платформи за местни общности от служители и работодатели, известна у нас под името Kaderabotim.bg. Изследването показва, че повечето от участниците в допитването от пет държави ще имат нужда от увеличение на заплатите с 20-30 на сто, за да се справят с инфлацията. Между 59-77 на сто от респондентите обаче не са били информирани за никакво увеличение от страна на работодателите си. В България този процент е най-висок - 77 на сто от българските служители казват, че не са били информирани за възможно увеличение на възнагражденията, съобщи БТА.

Проучването е проведено между декември 2022 г. и март 2023 г. с 12 801 служители от България, Гърция, Румъния, Унгария и Молдова, работещи в сферата на ИТ, търговията на дребно, финансите и банковото дело, телекомуникациите, производството на потребителски стоки, здравните услуги и др. То отразява нагласите на служителите в Централна и Източна Европа относно увеличаването на техните възнаграждения в контекста на по-високата инфлация през последните месеци. 

От 5-те участващи в проучването държави, България е страната с най-много служители, които получават увеличение на заплатите само ако заемат определени позиции (14 на сто). Повечето работещи у нас (36 на сто) посочват, че ще се справят много трудно с инфлацията, тъй като месечните им плащания и разходи вече обхващат голяма част от заплатата им. За сравнение 8,2 на сто от румънците и 7,6 на сто от молдовците заявяват, че биха се справили добре дори и да не получат увеличение на заплатите.

"Наблюдаваме, че повечето служители се надяват на увеличение на заплатите с 20-30 на сто, но работодателите все още не са ги уведомили за такива увеличения. Това е важен сигнал за компаниите, особено като значителна част от хората (между 32-43 на сто) споделят, че биха потърсили друга работа, ако не получат увеличение на заплатата", посочва Костин Тудор, основател и главен изпълнителен директор на "Уеъруиуърк".

Проучването показва още, че повечето български фирми (34 на сто) увеличават заплащането на служителите си всяка година, следвани от работодателите, правещи това само след преговори със служителите (29,61 на сто) или при постигнати добри резултати (20,41 на сто).