0

С нов качествен патрон за около 300 лева ключарите могат да направят входната ви врата практически неразбиваема. Това заявиха експерти от бранша пред вестник „Телеграф“ по повод традиционно увеличаващите се кражби с взлом от домовете покрай празниците, когато много хора пътуват.

Цената е без монтаж, който специално в столицата средно струва по 40-50 лева, но може да нарасне в зависимост от модела на вратата и някои технически специфики. „Това е цената ни за работа при всяко посещение на адрес. Понякога може да се наложат и допълнителни дейности и евентуално второ идване, но в крайна сметка сумата стига максимум до стотина лева“, коментира за „Телеграф“ експертът Михаел Буй, който работи основно в района на столичния район „Младост“, но го търсят на адреси и в цяла София. Качествените патрони са на австрийски, израелски, италиански и български фирми. Според различните размери и стандарти на ключалките те могат да стигнат цени и от 1000 лева. Имат и защита по отношение на изработването на дубликат на ключовете, което става само при наличието на съответна карта за сигурност, която гарантира уникалност и върви заедно с патрона.

Профилактика

Освен подсилени патрони, които да се сложат на всякакъв тип брави с цени от 15 до 315 лева, ключарите правят и профилактика на входните врати. „Оглеждаме къде има дупки, откъде може да се проникне, за да се разбие патронът, проверяваме дали е достатъчно надеждна бронировката. Тя е това, което пази от популярните сред крадците инструменти кози крак и меча лапа. Тази профилактика е хубаво да се прави периодично“, коментира още Михаел Буй. „Крадците вече работят на пръсти, не вдигат никакъв шум. Никой не тръгва да влиза заедно с касата и не носи къртачи и флексове. Затова е най-важно да имате сигурен патрон. Мога да кажа, че има такива, които са на практика неразбиваеми. Те са подсилени в краищата, за да не може да бъдат счупени, направени са от закалена стомана, с щифтове, без пружини“, каза Буй пред „Телеграф“.

Сътрудничество

Най-добрите ключари често си сътрудничат и с полицията. Налага им се да отварят врати при различни инциденти, при които органите на реда нямат заповед за обиск, а обстоятелствата не отговарят на критериите, при които се определя, че е налице неотложност. „Последният случай, при който ме повикаха, бе, когато мъж се бе заключил заедно с жена си, а полицаите бяха наясно, че на негово име има регистрирано оръжие и трябваше да са сигурни, че скандалът няма да има по-сериозни последици“, разказа Михаел Буй. „Иначе се случва хората да разберат, че някой е влизал в домовете им чак като ме повикат заради блокирал патрон. Някои крадци дори имат време да заключат след себе си. Не е приятно да установиш по този начин, че си жертва на престъпление. Физиономиите на клиентите често казват много. Бързам да си свърша работата и да си тръгна“, признава ключарят.

Избор

Пазарът в България като цяло предлага богат избор на качествени блиндирани врати. Специалистите обаче съветват да не се обръща внимание само на визията. „Важно е да сте наясно какво точно купувате и да се информирате за обкова, бронировката, системата за заключване и възможностите тя бъде подобрена. Като цяло мога да кажа, че единствено китайските врати са твърде голям компромис дори за клиентите с най-малки финансови възможности. Според мен те изобщо не бива да се продават“, каза пред „Телеграф“ експертът Виктор Попов. Като цяло най-масовите на пазара за турските врати, които обаче варират като качество и отговарят като размер на стандартите в строителството, което осигурява по-бърз и лесен монтаж. Те отговарят и на добрите изисквания за шумоизолация. Масово обаче търговците препоръчват българските варианти, които се правят по поръчка от различни фирми и по отношение на сигурността са наистина надеждни. Те дори печелят награди на международни изложения.

Фирма пести време на клиентите с богат избор и индивидуален подход

Една от водещите компании, които продават блиндирани и интериорни врати - „Уиндор Дизайн“, предлага безплатни консултации и използва индивидуален подход към клиентите, за да намери най-доброто сечение между цената и качеството. В офисите на фирмата в „Младост“ и „Бъкстон“ експерти разкриват предимствата и недостатъците на богата гама продукти, които предлагат. „Залагаме на качеството и не предлагаме продукти, които могат да ни компрометират пред клиентите, разчитаме, че личната препоръка е най-добрата реклама. Затова сме се ориентирали към среден и висок клас, защото в крайна сметка най-евтиното винаги се оказва, че ви струва повече. Важно е и вратите да бъдат добре монтирани, а за това са необходими добри и опитни специалисти, каквито са нашите. Разчитаме да сме конкурентни в ценово отношение, но екстрата ни е именно в качественото изпълнение на услугите, които предлагаме“, коментира Николай Бонев от офиса на „Уиндор Дизайн“ в „Младост“.

Механичната защита е най-сигурна

Специалистите по отношение на блиндираните врати се обединяват около мнението, че инвестирането в качествена механична защита гарантира много по-голяма сигурност от предлаганите електронни ключалки. Те са уязвими, защото и крадците също се развиват технологично. Освен това са по-скъпи и сами по себе си свидетелстват за по-висок стандарт, а бандитите все повече залагат на наблюдението при набелязването на целите си, за което „Телеграф“ вече писа. „Не препоръчвам вратите с електронно заключване, защото се случва да дефектират и така самите те създават на собствениците си сериозни проблеми и скъпи поправки, без които не могат да влязат по домовете си“, каза експертът Виктор Попов и уточни, че става дума за по-бюджетните и достъпни варианти. Качествените врати с електронно заключване и възможност за управление от разстояние са на цени от около 5000 лева. Иначе вратите от среден и висок клас на пазара предлагат достатъчно солидна механична защита с многоточково заключване, качествен обков и бронировка.