0

П ореден случай на дете зад волана. Зрители на NOVA изпратиха видео, на което се вижда как дете на не повече от 10 години управлява бус по малки улички. Вероятно случаят е от Габрово.

Засега се знае, че мъжът, който е бил с детето в буса и е заснел видеото, е установен. Той ще бъде санкциониран. Установени са и родителите на детето.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България казват, че все по-често млади хора отиват на шофьорски курсове и казват, че вече могат да шофират.

„Такива „научени” като това детенце, когато дойдат при нас, половината им часове минават, за да ги отучим”, коментира Красимир Георгиев. „Родителите са се вживели в ролята на гении зад волана. Почти всички смятат, че са най-добрите шофьори, но са и още по-добри инструктори. Затова има толкова кръв по пътищата. Децата от малки разбират, че законът може да се нарушава”, каза още Георгиев.

„Прокуратурата може да намери правилния член от правилния закон и да повдигне обвинение на този родител за действия, които са обществено опасно. Дори с оглед на масовото явление да се правят родителите на учители, мисля, че това деяние би могло да се инкриминира, макар и в по-лек вид”, коментира Георгиев.