0

К омпенсация за бизнеса за горивата се предвижда, като точката вече трябва да е минала в Министерския съвет. Има работна група, в която се обсъждат всички варианти и за бизнес, и за граждани по отношение на горива, по отношение на други компенсации, които могат да бъдат получени за по-високите цени. Това каза в Кърджали министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Министърът посочи, че все още не може да се каже кой и какви облекчения ще получи, но изрази надежда до две седмици да има яснота. Той коментира също, че на този етап преди 1 март облекченията трудно биха се случили заради технически проблеми и тромави процедури.

"Имайте предвид, че Министерският съвет, каквото реши, трябва да мине и на обществено обсъждане. Много са бавни процедурите, такива са правилата, а и чисто технически бензиностанциите нямат възможност, когато не е за всички и трябва те да проверяват", коментира министърът. Той обясни, че преди всичко линията, която се следи, е компенсациите за гражданите да имат социален елемент, а не да бъдат за всички. За бизнеса също се търсят варианти как да бъде облекчен.

"В момента фокусът ни е към бързооборотните стоки и към храните. Най-вече, където хората виждат как са цените. Целта ни е българите да усетят по джоба си, че инфлацията намалява. В тази връзка една от мерките, която вече влезе в сила, е забавянето на новите цени на тол таксите, което е за бизнеса. Те трябваше да поскъпнат с 50 процента от 1 януари. Това е отложено за 1 юли за момента", каза още Никола Стоянов, цитиран от БТА.