0

П о около 500 лева бонуси за 24 май вече са получили повечето учители. Това потвърди пред „Телеграф“ и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Имах няколко срещи, в които директори ме увериха, че още миналата седмица са разписали сумите. Други получават парите през тази. Сумите са от порядъка на 500 лева, но варират в отделните училища и зависят от някои неща, така че не може да се коментират с точност. При всеки е различно. Важен е жестът и чувството на удовлетвореност в края на поредната учебна година, в която колегите отново не пестяха сила и енергия, за да развиват децата, които са бъдещето на нашата страна“, коментира Такева.

Условия

В някои училища в страната директорите обвързват плащането и с присъствието на парадите и тържествата за празника, срещу което структурите на синдикатите по места протестират.

СЛЕД ЗАПЛАХАТА С ПРОТЕСТИ: Държавата развърза кисията, отпуска милиони на университетите!

„Лично аз не съм чула за такива случаи. Като цяло българските учители върнахме празничното отбелязване на този ден. Лично аз имам покана за празника от Враца, където ще бъдем заедно със зам.-министър Таня Михайлова. Определено учителите спазваме заветите на светите братя Кирил и Методий, които са и покровители на Европа. Пазим род и родина, опитваме се не просто да разпръскаме знания, но и да възпитаваме в любов към науката и културата“, каза още Янка Такева.

Разпределение

Средствата за финансовите стимули са част от допълнителната брутна средна работна заплата, разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември. Бонуси се дават и в много детски градини. В малките населени места с по-малко ученици те със сигурност са по-малки от тези в столицата и големите училища в страната. Размерът зависи също така и от това кой колко дни болничен е ползвал.

НА КРАЧКА ОТ НАС: Забраниха телефоните в училищата

„Този ден определено е повод за гордост и за самочувствие, подхранено от духовните постижения на нашия народ през вековете. Затова фокусът трябва да е върху всички, които работят със словото и използвам случая да ги поздравя. Приятни празници на всички българи, гордейте се със своя език!“, добави Такева пред „Телеграф“.