0

С лед заплахата от ефективни протести и спиране на учебния процес, държавата дава 39 милиона лева на висшите училища. Представители на Съвета на ректорите бяха поканени на срещи с президента и със служебното правителство.

На срещите с властта ректорите настояваха единствено за това да бъде спазен поетият ангажимент от Народното събрание през март и средната брутна работна заплата за академичния състав да достигне 4140 лева, а минималният праг да е 2875 лева. Оказва се обаче, че въпреки че са обещани, такива пари - 184 милиона лева, в бюджета не са гласувани. Сега увеличението ще е със задна дата. Ще има и за администрацията в университетите. Дали това ще е достатъчно да няма протести в понеделник, ще се реши в края на тази седмица.

Всички държавни университети спират работа на 20 май!

Заплата от 1780 лева, която държавата отделя на месец за главен асистент Илиян Добрев, самият той определя като унизителна. „В момента сме приравнени на касиер в хипермаркет. Аз ли сбърках някъде, или всъщност някой се подиграва с мен, с моя труд”, пита се той. 

Според промените в Закона за висшето образование, гласувани в парламента през март, възнаграждението му от 1 април би трябвало да достигне 2516 лева. „Това трябва да е една стартова заплата, за да може да бъде привлекателна за един млад човек”, коментира Добрев.

Заплатите във висшето образование обаче остават непроменени, което доведе до организирането на протест и срещи с властта. Първо - на „Дондуков” 2. „Реагирах веднага. Според мен не трябва да стигаме дотук. Партиите, които промениха Конституцията, забравиха или неволно пропуснаха да променят и бюджета”, заяви Румен Радев.

От академичните среди се аргументираха защо протестът им е наложителен.

„До този момент нито един български университет не е получил нито лев от тези пари”, заяви проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

„От сутринта слушам как ректорите искат пари. Не искаме пари, ние искаме да си изпълнят обещанията”, заяви чл.-кор. проф. дфн Мирослав Дачев, ректор на НАТФИЗ.

Освен че застанаха на страната на ректорите, от Президентството върнаха топката в полето на законодателната власт.

„След промените в Конституцията за служебните правителства не мога да ви гарантирам нищо, но ще говоря с премиера Главчев”, заяви Радев.

Час по-късно разговорът за възнагражденията в университетите се пренесе на „Дондуков” 1. И завърши с решение. „Обещахме и ще изпълним да предоставим 39 млн. лева”, заяви премиерът Димитър Главчев. „2100 лева, досега беше 1800 лева”, допълни образователният министър Галин Цоков.

С 39 милиона лева ще се вдигнат заплатите на академичния състав. Но повишение ще има и за администрацията – с 12%.

„Предстои да направим разчети какъв ресурс ще е необходим”, заяви Людмила Петкова, служебен министър на финансите.

„Благодаря, че постигнахме консенсус да направим първата стъпка, но това е само първата стъпка”, заяви проф. Темелкова. 

Съветът на ректорите ще се събере извънредно в петък, за да бъде решено ще затворят ли врати университетите в понеделник, или протести няма да има.

*Източник: NOVA