0

В ременно въвеждат намаления в скоростта на движение на влаковете заради жегите. Това е всекидневно, за определени часове и на различни места, съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), цитирани от БТА. Няма определени райони, всичко зависи от температурата, уточниха от дружеството.

За температурите следят служители на НКЖИ. Измерванията се правят на всеки час по цялата инфраструктура, като се измерва температурата на релсата на отделни пунктове през 40 – 50 километра. Опасен интервал за високите температури е от 11:00 до 19:00 часа.

Технически лица дават намаление на скоростта вследствие достигане на температури на релсите над 54 градуса. Първоначално се уведомяват двете най-близки гари, а впоследствие влаковия диспечер, който уведомява всички превозвачи, включително и локомотивните машинисти, посочват от дружеството, отговорно за железопътната инфраструктура.

От НКЖИ допълват още, че температурни намаления в скоростта са необходими, тъй като има рискове от загуба на устойчивост заради температурното удължение на релсите.