0

П резидентът Румен Радев ще изчака до последно с указите за разпускане на Народното събрание (НС) и за състава на новото служебно правителство. Първият ще бъде издаден чак на 2 февруари. Държавният глава вече обяви, че парламентът няма да работи от 3 февруари. Има възможност указът за правителството да  бъде подписан ден по-късно, коментираха неофициално източници на „Телеграф“ от „Дондуков“ 2. Не се очаква Радев да прави големи размествания сред министрите. Имало обаче такива, чиито позиции са разколебани. 

Извънредно 

Депутатите ще се съберат на извънредно заседание днес. Те ще се занимаят с второ гласуване на поправките в Закона за здравното осигуряване и с решение, с което да задължат МС да изработи  всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната. Сред точките са докладите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване. 

Тъй като последните няколко седмици заседанията на НС се проточват, това води до провал и на комисиите. Затова във вторник са планирани редица комисии, сред които и правна. На нея трябва да се изработи общ законопроект по поправките в НПК, с които се въвежда механизъм  за контрол и разследване на главния прокурор. За гласуването им на второ четене в зала едва ли ще се стигне, тъй като тепърва ще тече срок за предложения. Редица от партиите дадоха заявки, че много от текстовете ще претърпят редакции. Преди дни Радев разкритикува народните представители, че „изведнъж са се втурнали“ да решават въпроса със съдебната реформа, когато разбрали, че дните на НС са преброени. И няма как парламентът да навакса за 3 дни пропилените 3 месеца. 

Забележка

Иначе за няколко месеца работа депутатите са събрали точно 100 неизвинени отсъствия, става ясно от сайта на Народното събрание. Данните обаче не включват тези за януари т. г. 
Според официалната статистика само на двама народни представители са наложени забележки. Това са Маноил Манев от ГЕРБ и Радостин Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП). Първият се е сдобил с нея на 20 януари, а вторият  - на 2 декември миналата година. Отделно през последната седмица забележки отнесоха отново Радостин Василев, както и Георг Георгиев от ГЕРБ и Цончо Ганев от 'Възраждане“. Порицание за нарушаване на реда в залата получи бившият вътрешен министър Бойко Рашков от ПП.