0

Г орд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на националния ни празник, каза президентът Румен Радев от върха.

Денков: Днес е ден, в който трябва да се обединим

"Тук на увенчания с вечна слава връх подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България”, заяви държавният в своята реч пред Паметника на свободата.

Желязков: Празнуваме реализацията на националния идеал

"Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата "зима" на робството. Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България", посочи Радев. 

"Нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявала. Днес е ден за национално единение, днес е ден да се обединим около нашите ценности и заветите на предците ни, добави Радев. Той каза, че и тази година е по-различна от другите. "Аз затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало. Ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март, не от съвест, не от уважение към нашата история, а благодарение на вас и вашата категорична решителност", заяви президентът Румен Радев пред събралите се хора.

"Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на нашето Отечество", каза още Радев.