0

„Днес е празник, в който трябва да отдадем почит и заслужена памет към всички, които са отдали живота си за това България да е свободна, независима, обединена”. Това заяви на Шипка председателят на Народното събрание Росен Желязков.

146 ГОДИНИ СВОБОДА: Честит 3 март!

„На този ден празнуваме реализацията на националния идеал за възстановяване на българската държавност и суверенитет, в онези граници, в които поколения наред са имали своите въжделения, мечти, попарени по-късно, но дали всички предпоставки за борба за Съединението, националната ни независимост, днес е ден на памет”, заяви Желязков.

Българското посолство в Рим отбеляза 3 март с гайди и хора (ВИДЕО)

Той отдаде почит към българските опълченци, всички руси, румънци, беларуси, украинци, финладци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. „Днес не е ден за политически спекулации, днес е ден за памет, благодарност и национална гордост”, каза още председателят на НС.

"146 години от паметния трети март, в който Санстефанска България сбъдна въжделенията и мечтите на поколения българи за обединена, свободна и горда България. Независимо, че тези очаквания бяха попарени месеци по-късно, националният идеал остана", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков от връх Шипка.

„146 години от онзи паметен ден, когато след многовековно османско робство България бе освободена. Няма друго място, което така символно да олицетворява националните гордост и идеал, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето отечество, от този връх”, допълни той.

„Този висок връх изчиства срама от челото на България, както казва дядо Вазов. Това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. С кръвта, която е в краката ни, защото земята е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус”, каза още Желязков.

По думите му тази земя е символ на стремежа за свобода, единство, но е и символ на нашата национална гордост: „Задължава ни да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България. Да живее България!”