0

Н ародните представители приеха Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Преди гласуването имаше и кратък дебат в пленарна зала. Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за "34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000", и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на нашата армия. Според него ако колегите му не искат да се чувстват като национални предатели след години, трябва да мислят за страната ни и да "спрат".

Николай Дренчев от "Възраждане" коментира, че в момента имаме нужда от тази техника. "Както тази техника е потребна в Украйна, така тя е потребна и на нас", смята той. 

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение. "Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и резервите". Според него за охрана на границата са много по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, защото те затъват в калта при по-лошо време.

Парламентът разреши да купим американски бойни машини за 2,5 млрд. лева

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува. Това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала необходимост, каза той. Според него не трябва да допускат емоционални изказвания и да се плаши българското общество изкуствено. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък обяви, че давайки тази техника на Украйна, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна, и разкритикува, че никой не коментира кой ще плати транспорта на БТР-ите. Според него вероятно отново България ще поеме този разход. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев посочи, че цялата военна техника, която "ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС.