0

А втоинструктори и собственици на автошколи ще блокират София днес с шествия за и против джипиесите, които се предвижда да следят обучението на младите шофьори.

Браншът е разделен по ключови промени в наредба, които се очаква да влязат в сила на 10 декември. Те касаят дигитализацията на обучението по кормуване, както и поставяне на лимит за явяване на изпит за книжка максимум 4 пъти за шест месеца. 

ПРИ ПЪРВО ЯВЯВАНЕ НА КОРМУВАНЕ: 11 000 скъсани за книжка!

Цели

Дигитализацията цели да прекрати практиката автошколи да преподават 10-12 часа вместо 31, колкото са по закон, с цел да пестят от разходи за гориво, заплати и осигуровки. В резултат младите водачи получават непълно и некачествено обучение и не покриват задължителни елементи като шофиране на магистрала, първокласен път, изпреварване, шофиране по тъмно и др. В основата на нововъведението е понятието „Електронен учебен картон“, който заменя досега съществуващите хартиени картони, в които недобросъвестни инструктори можеха да запишат час на магистрала, докато автомобилът не е напускал кварталните улички. След промените в ресорната наредба инструкторът вече ще вписва информацията в интернет базирано приложение. То ще бъде инсталирано в таблет или смартфон и ще следи местоположението, максималната и средната скорост на автомобила. Приложението няма да позволява приключването на часа или целия курс, ако всички изисквания и всички часове не са покрити.

НЯМА ШЕСТ-ПЕТ: Джипиесът за книжка влиза от Нова година, край на шашмите с шофьорските курсове!

Бунт

„Тези абсолютно ненужни промени ще доведат единствено до повече пари в джобовете на някоя фирма, която ще разработи софтуера. В крайна сметка обаче нашите разходи по тази бъдеща система няма да са малко, а тя ще изисква и поддръжка. Това ще натовари нас и клиентите ни“, коментира за „Телеграф“ Йонко Иванов от Сдружението на преподавателите по авто-мото подготовка. То заедно с още седем браншови организации организира днес протест. Той ще се проведе от 13:30 до 16 ч. пред президентството.

Подкрепа

От 11 до 13 часа на пл. „Батенберг“ пък ще има митинг в подкрепа на промените. „Дигитализацията ще изсветли бранша на автошколите, ще намали нелоялната конкуренция и ще допринесе за по-добре подготвени млади водачи по пътищата и по-малко жертви на катастрофи“, коментира за „Телеграф“ Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Според Георгиев промените ще направят невъзможно вземането на книжка с 10 часа кормуване и то само в няколко квартални улички. 

НОВО 20: 10 часа полигон, но след книжката

Темата коментира и служебният транспортен министър Красимира Стоянова, чийто подпис стои под промените. Тя успокои бранша, че новата електронна система ще бъде подложена на задълбочени тестове с цел да бъде въведена без сътресения и неясноти. Предвидено е и хартиеният режим да остане в сила 5 месеца след въвеждането на електронния.