0

П ървоначалната визия на парка на Историческия музей в Бяла ще бъде възстановена постепенно.

От три години се засаждат дървесни видове, които навремето са били подбрани от ботаника на цар Фердинанд, съобщи директорът на културния институт д-р Иво Жейнов.

Хранилки

Вече са засадени 30 фиданки червен дъб, пет фиданки черен бор, орех, смокини, златен дъб и десетки видове храстовидна растителност. През следващите дни ще бъдат поставени къщички и хранилки за птици, тъй като паркът се обитава сезонно или целогодишно от десетки видове птици, някои от които и гнездят в него.

Бял дроб

Паркът на музея е създаден преди 116 г. и е с площ от 8,5 декара. Проектиран е от военния инженер капитан Силяновски от Пети пехотен полк. Капитан Силяновски е родом от гр. Кратово, Македония, и има двама братя, също офицери в Българската армия. Достига до чин генерал от Българската армия и участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Ботаникът на цар Фердинанд подбира дървесната растителност. Същите видове има и пред двореца в София.

Годишно паркът се посещава от хиляди туристи и жители на Бяла. Той изпълнява функцията на бял дроб на централната част на града и е любимо място за разходки на поколения беленчани.