0

П ловдив се вдигна на бунт заради руския паметник "Альоша". Скочиха и на контрабунт.

ПОВЛЕЧЕ КРАК: След МОЧА отлита и "Альоша"?

Началото на протеста пред монумента в града под тепетата Пловдив с искане за неговия демонтаж започна в 17:00 часа.

Протестът срещу руския паметник

 Протестът срещу руския паметник
БНР

 Организатор е гражданската инициатива  "Искаме български паметник". Поводът за днешната акция е датата 23 февруари, Денят на Червената армия, който се е чествал в миналото и у нас, информира БНР.

РУСИЯ ИЗТРЕЩЯ: Москва ни заплашва заради демонтажа на "Альоша"!

Протестиращите развяват плакати с призиви "Освобождение", "Вън Русия от България", "Вън руските терористи от Украйна и Крим", "Искаме български паметник" и др. Те са подредени в подножието на войника с автомата. Сред протестиращите са и фенове на футболния клуб "Локомотив".  

Инициаторът за бунта е д-р Светлозар Раянов, като той е убеден, че "...на такива централни и знакови места трябва да има фигури на български национални герои или символи на българската държавност, срещу които никой българин не може да има възражения".

НОВО 20: Русия поиска ЮНЕСКО да защити паметника на Альоша!

Според участник в протеста "паметникът е позор за България, тъй като това са поробителни, а не освободителни войни". Паметникът, по думите на друг, "пречи не толкова на зрението, колкото на душата, защото живеем повече от 45 години с тази болка". 

По стар български обичай, по същото време, на същото място, но малко по-нагоре, на самия връх, са се разположили хора, дошли да са контра на протеста. Те пък  искат паметникът да остане. 

Защитниците на руския паметник

 Защитниците на руския паметник
БНР

В подножието на  паметника има засилено полицейско присъствие, за да не се стигне до сблъсъци между двете протестиращи групи.