0

Н аследникът на проф. Генчо Начев, който застана начело на преименуваната УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ (бившата „Св. Екатерина“), е уволнен.

Срещу временно изпълняващия длъжността директор проф. Николай Димитров бе подета подписка от служители на болницата.

„Поради влошената работна атмосфера и констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, в т.ч. създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев освободи проф. Димитров“, съобщиха от здравното министерство. От там уточняват, че след извършена проверка на столичната здравна инспекция са установени нарушения, както и поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри. „Проверката на СРЗИ констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок“, допълват от ведомството. Уволненията на кадри пък са направени без предизвестие, а някои от служителите дори са били в болничен по това време. От МЗ уточняват, че тези действия поставят в сериозен риск организацията на медицинската помощ, уронват престижа на лечебното заведение и застрашават сигурността на пациентите.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор, длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността Началник на клиниката по Съдова хирургия. Предстои и провеждането на конкурс за номиниране и избор на членове на Съвета на директорите.