0

З намето не падна, правим тестове в момента.

Това заяви Симеон Караколев, председател на фондация „Рожен – наследство в бъдещето“, по чиято инициатива на Роженските поляни вече беше изграден 111-метров пилон, на който на 13 юли ще бъде издигнато националното ни знаме на тържествена церемония. Караколев коментира видео, което циркулира из медиите и социалните мрежи, показващо как в неделя при издигането на знамето с размери 25 на 40 м то се откача и се свлича на земята.

25 000 извиват хоро около пилона „Рожен“ (СНИМКА)

Проби

Това са технически проби, които правим, заяви и пиарката на проекта Владислава Андреева. Тя уточни, че в неделя, понеделник и вторник се проиграват различни варианти – с каква скорост да се издига знамето, за колко време стига то до върха на пилона и т.н., за да може по време на самата тържествена церемония всичко да е наред. Знамето стига до върха безпроблемно, но сме длъжни да направим проби при всякакви условия, поне няколко пъти, заяви още Андреева. Тя каза още, че на 13 юли знамето ще бъде внесено на терен от 300 души доброволци, сред които гайдари, представители на Национално дружество „Традиция“, на прабългарската школа „Багатур“ и др. Около самия пилон ще има зона, в която няма да се допускат външни лица, но не се предвижда да има някакви извънредни мерки за сигурност.

Очакваме на церемонията и самия президент Румен Радев, заяви още Андреева. Тя обаче не не пожела да разкрие точно кой ще вдигне знамето.

Пилонът на Рожен гълта 1 милион

Програма

Както „Телеграф“ писа, празничната програма ще стартира в 18 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. След това Роженските поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България като „Излел е Делю хайдутин“, „Хубава си, моя горо“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и „Моя страна, моя България“. Над 400 реконструктори, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента. Тържествената церемония по издигането на националния ни флаг на 111 м височина ще е точно в 21 часа. Програмата ще завърши с грандиозна заря, която ще озари поляните с цветовете на трикольора – бяло, зелено, червено.