0

Г ЕРБ подкрепя предложението на "Демократична България" за ротационно председателство на парламента, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

Офертата за ротация на номинациите за шеф на 48-ото Народно събрание на двете най-големи политически сили беше обявена малко по-рано от съпредседателя на ДБ Христо Иванов, след заседание на групата. "Утре на председателски съвет решихме да отидем с предложение, с което да излезем извън политическата логика на излъчване на председател, да уточним между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили", каза Иванов. Как точно и на какъв период от време ще става ротацията е въпрос на техника и на обсъждане, обясни той. 

„Да, България”, в лицето на Христо Иванов, направи предложение за ротационното председателство на Народното събрание като изход от кризата. Народът не заслужава това, което се случи на днешното заседание. Не сме се заинатили за председателския пост. Той се дава по право на победителите в изборите. Финансова, политическа, миграционна, енергийна криза. Всяка дума, която приложиш към криза, е факт. И ние продължаваме да се занимаваме с това кой ще е председател на НС. По-умният отстъпва”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и благодари на ДБ за разумното предложение.

„Ние бяхме призовани да се покаем и се покаяхме и народът ни сложи с над 5% повече от другите. Затова искаме да сме отговорни към обществото. Дали ще е Росен Желязков, или друг, няма значение. Има значение да се спазва принципът на демокрацията", добави Борисов.

Както "Телеграф" съобщи по-рано, парламентът прекъсна днешното си тържествено заседание след две неуспешни процедури да избере председател. Депутатите ще се съберат отново утре, от 10 ч., за да потърсят решение на създалата се патова ситуация.

УДРЯТ НА КАМЪК: Депутатите не избраха председател на НС

НОВИТЕ 240: Откриха 48-ото Народно събрание (ВИДЕО)