0

Б езпрецедентна ситуация в парламента, седемте формации не можаха да изберат председател на парламента. Двама се бориха за поста - кандидата на ГЕРБ Росен Желязков и тази на ПП- Никола Минчев.

Процедурата по номинациите започна отначало. Депутатите влезнаха в полемика дали да гласуват само тези две номинации или и четирите заедно с Кристиан Вигение от БСП и Петър Петров от Възраждане.

Появи се и нова кандидатура на ДПС - Йордан Цонев. Така парламентът влезе в още по- дълбоки полемики. 

Видимо отегчен от продължителния дебат Вежди Рашидов призова народните представители да побързат с решението, тъй като си имал работа .

"Бе седнете като хора - тоя народ ще има ли хляб няма ли да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне. Моля ви, разбере се като държавни мъже, ма пълен майтап е отвънка като ви слушат бе, уважаеми колеги. Ако така ми карате 4 дена, аз не съм като вас свободен човек, бе. Я моля ви...", ядоса се старейшината на парламента. 

"Ако четири дена аз трябва да седя и да наблюдавам това, което вие тук предлагате..... Чудя се - за една година дойдохте, откъде дойдохте с толкоз омраза", възмути се той.

В края на заседанието Рашидов обяви, че е получил смс от великия актьор Христо Мутафчиев. "Пита дали сме нормални, че хората с тояги се събирали към парламента“, прочете водещият заседанието. Рашидов бе категоричен, че ако не се вземе решение около, което да се обединят, народът ще се събере и ще измете депутатите.

Той прие предложението на Десислава Атанасова от ГЕРБ, да продължат да дискутират и да изберат председател на Народното събрание в четвъртък от 10 часа.

"С тази липса на конструктивизъм и липса на диалог дали ще се съберем утре или вдругиден, и ще повторим същото упражнение, просто е безсмислено. Да използваме думи като фарс, цирк или друга, няма смисъл. Нашата дейност днес е непродуктивна и това става пред очите на българския народ. Пред очите на онези 3 млн. негласуващи", каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев след поредния безуспешен опит за избиране на председател на НС.

Той предложи на Председателски съвет да се опитат да излъчат една кандидатура, която да се гласува.