0

З апочна първото заседание на 48-ото Народно събрание. Стартът на новия парламент беше даден от най-възрастния сред депутатите – Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Предвид бялата ми коса и брада, на мен се падна честта да открия този парламент.  Някой казват, че с възрастта човек помъдрява, други казват, че само тялото остарява. Живях дълго, видях много и все още търся отговори", заяви старейшината в Народното събрание. "През всички тези години променихме страната си, променяхме правилата, градихме основи. По пътя допуснахме грешки. Стоим всички заедно след поредната тежка кампания. И пак се чудим, а сега накъде. Мислете - знам че най лесният път е агресията и отрицанието. Така до кога, знам че потънали в кризи често губим посоката си, затъваме все по-дълбоко в една антиутопия. След страданието следва отрицание и след това агресия. Да спорим, но да не се обиждаме, да се борим, но да не се убиваме.", каза още Вежди Рашидов. 

"Нека когато се изправяме един срещу друг  да знаем, че всеки от нас има достойнство, близки, нека спорим но да не се обиждаме. Всички ние сме различни, както са различни цветовете, само от нас зависи какво ще сътворим. Моля ви за смирение, за разум и помирение", завърши Вежди Рашидов. 

Народните представители положиха и клетва. В пленарната зала прозвуча химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.