0

Н ационалният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от 26 април, съобщиха от осигурителния институт.  

Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път. В ход е комуникация на института с "Български пощи" ЕАД за формиране на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

РАЗВЪРЗАХА КЕСИЯТА: Вдигнаха великденската добавка за пенсионерите!

По-рано в петък парламентът реши за пенсионерите под линията на бедност да има великденската добавка от 100 лева. Това стана с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Приетото решение засяга пенсионерите, които получават до 526 лева включително. Така добавки за Великден ще получат около 534 000 души, уточниха от НОИ.

Пенсиите през май ще се изплащат съгласно законодателството по стандартния график между 7 и 20 май. Изплащането им чрез пощенските станции ще започне на 7 май, вторник, и ще завърши на 20 май, понеделник. Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г., информираха още от института.