0

С офийски градски съд спря вписването на промяната в членовете на Съвета на директорите и на новия директор на "Пирогов", но само докато се реши дали исковата молба на досегашния шеф д-р Валентин Димитров, с която оспорва решенията за освобождаване, е допустима и основателна, съобщиха от съда.

Определението на градските магистрати по жалбата на д-р Димитров, която е срещу заличаването му от Търговския регистър като член на директорския борд и представляващ "Пирогов", е от днес. Той обжалва и вписването на доц. Константин Димов като нов член на Съвета на директорите и определен от здравния министър Христо Хинков за шеф на държавното лечебно заведение. 

Съставът на Софийския градски съд се мотивира, че става въпрос за висящо производство, а искането на досегашния директор на болницата е допустимо, тъй като към момента на жалбата той все още е член на управителния орган и защитава интереса на дружеството, чийто принципал е МЗ. Преписът е изпратен до Агенцията по вписванията, която трябва да спре процедурата по узаконяване на рокадите и ще бъде връчен и на "Пирогов".

Съдебното решение може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Смяната на д-р Валентин Димитров създаде нов трус в управляващата коалиция, а от ГЕРБ-СДС определиха едноличния акт на здравния министър Христо Хинков като недопустим за партньори във властта и политическа намеса в здравеопазването. Заради този акт от първата по големина парламентарна група отвърнаха с бойкот на пленарните заседания. Депутатите на ГЕРБ няма да гласуват нито един законопроект на правителството, ангажират се да влязат в пленарната зала само за поправките в Конституцията.

Денков за "Пирогов": Изненадан съм от агресивната реакция

Председателят на здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов пък посочи, че уволнението на д-р Валентин Димитров е отмъщение за скандала със съветника на военния министър Тодор Тагарев - Мустафа Емин от ДБ, който бе осветлен публично със знанието на директора на "Пирогов". Ангелов отрече твърденията на МЗ за финансови нарушения и заяви, че болницата е на печалба.

"Думите в политиката означават отговорност, а действията в политиката носят последици", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и добави, че доверието между партньорите се гради трудно, но се руши лесно.

На същата позиция застанаха и от ДПС. "Заявяваме своята пълна подкрепа за "Пирогов"! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси", заяви председателят на ПГ на Движението за права и свободи Делян Пеевски. Той също намекна къде се корени причината за махането на д-р Валентин Димитров от шефския пост и че на дъното е скандалът с Мустафа Емин, който искаше лекарите в "Пирогов" да обърнат приоритетно внимание на неговото дете със заплахи, че иначе ще има уволнения. Впоследствие се наложи активистът от ДБ да подаде оставка от политическия кабинет на министъра на отбраната.

Зам.-председателят от ПП-ДБ Никола Минчев пък омаловажи значението на рокадата в ръководството на "Пирогов" за конструкцията на властта в коментар на анонсирания бойкот от страна на ГЕРБ.

"Не мисля, че едно кадрово решение, в рамките на компетентността на министъра на здравеопазването, следва по този начин да се отразява на работата на Народното събрание", каза пред медиите Никола Минчев. Според Минчев въпросът със смяната на директора на болницата може да бъде разрешен по пътя на диалога, а не по пътя на конфронтацията.