0

П родължава борбата с последствията от бурята, която премина в събота през Северна и Североизточна България. Двама души загинаха, а десетки населени места все още са без ток заради паднали дървета и пречупени стълбове на електропреносната мрежа.

Щети има и в Родопите. Там паднали дървета блокираха движението по основни пътища, все още има и села без ток.

Бедствено положение беше обявено в село Лъвино. 150 къщи са с отнесени покриви или с частични повреди по конструкциите на сградите, има срутени гаражи и паднали стълбове. Възстановяването на населеното място ще отнеме време. Бурята е била изключително силна, а хората споделят, че са видели черен вятър. Само две минути след разразяването на бурята се е стигнало до огромните щети. Кметът на Исперих обяви, че три екипа ще описват щетите днес, това се служители на общинска администрация.

АДЪТ У НАС ПРОДЪЛЖАВА: Загинаха двама, смерч отнесе покривите на 100 къщи! (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Ще бъде направен оглед и опис на щетите. Своевременно ще бъде изпратен протокол до Комисията по бедствия и аварии. Ще направим всичко възможно още днес да приключи огледът. При нужда екипите ще работят денонощно. Почти всички пострадали пренощуваха в домовете си”, каза кметът на населеното място.

Началникът на районното управление на полицията в Исперих каза, че е създадена добра организация. „Осигуряваме непрекъснато полицейско присъствие, докато не се възстанови нормалността в селото”, добави той.

В социалните мрежи хората организират дарителски акции. Това, от което има нужда село Лъвино са строителни материали.