0

О чаква се днес лекарите от пловдивската болница "Св. Георги" да дадат повече информация за състоянието на детето, пострадало от мълния в Стара планина. Снощи 13-годишното момче беше транспортирано в лечебното заведение. То е прието контактно, но в шок. По него няма видими белези от охлузвания или изгаряния, съобщиха за NOVA от болницата.

ТРАГЕДИЯ В ПЛАНИНАТА: Починаха ударените от мълния мъж и дете!

По информация на Планинската спасителна служба, детето, неговата по-малка сестра и баща му са се хванали за метално въже, монтирано в помощ на туристите, изкачващи връх Купен, когато е започнала бурята с мълнии.

Според Христо Сливков от ПСС-Троян бащата и децата имат опит с преходи в планината. "Това е жестока трагедия. Когато има пострадали деца е особено болезнено. Имало е буря във високата част на Стара планина. Връх Купена е най-алпийският там. И от двете му страни пътеката е с откатерване", обясни той.

По думите му и от двете страни на върха има метален парапет - за безопасност на туристите. "Маршрутът изисква движение на "четири крака" - с опора с ръце. Има метално въже, което да помага на преминаващите. В този случай жертвите не са били в непосредствена близост до него. Добре бяха облечени, с големи раници. Хеликоптерът тръгна веднага, щом времето позволяваше. Медицинският хеликоптер беше възпрепятстван, иначе можеше и той да се намеси", каза още Сливков.