0

М инистърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар на МВР, с когото има различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

В края на миналата седмица той поиска Петър Тодоров да освободи поста. Това се случи по време на съвещание със службите след убийството на Алексей Петров.

Главният секретар Петър Тодор е назначен от служебния кабинет на Румен Радев. 

Преди дни президентът коментира темата с освобождаването на главния секретар така: „Кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт. Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и те страдат от властова булимия“.

Според Конституцията смяната става като кабинетът предлага, но президентът е този, който го назначава и освобождава с указ. 

Относно подготовката за местните избори Денков заяви, че ще се разпределят задачите на отговорните министерства. Това са Министерество на вътрешните работи (МВР), Министерство на финансите (МФ), Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на правосъдието (МП) и Министерство на електронното управление (МЕУ)", каза още Денков относно подготовката за изборите през октомври. 

"Всяко от тези министерства поема специфични отговорности, с които трябва да се справи през следващите два месеца. И тези задачи трябва да се изпълнят съгласувано с Централната избирателна комисия (ЦИК)", каза министър-председателят.

"Наред с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици, осигуряване на безопасността по пътищата, МВР ще поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок", посочи премиерът акад. Николай Денков.