1

З аключението на съдебната-медицинска експертиза и в съвкупност сочат временно разстройство на здравето, но не опасност за живота. Това каза за първи път пред медиите съдийката Татяна Гьонева Колева, пуснала на свобода садиста рязал с макетно ножче 18-годишно момиче. 

"Затова колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществото тази позиция - законодателят го квалифицира като лека телесна повреда. В този случай, за да има средна телесна повреде трябваше да е налице опасност за живота - ние това не го установихме. Доказателствата по делото не подплатиха обвинението за средна телесна повреда. Тези производства са бързи, незабавни, т. е. ние трябваше въз основа само на тези доказателства да вземем решение", казва съдия Колева. 

СЛЕД БРУТАЛНАТА ЖЕСТОКОСТ С НАРЯЗАНОТО МОМИЧЕ: Садистът, пуснат на свобода, бил осъждан (СНИМКИ)

Съдия Гьонева посочи, че става въпрос за обвиняем, който е привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда на пострадалата Дебора Михайлова.

"В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност към обвиняемия, но и в това доказателствата да установяват наличната квалификацията, за която той е привлечен", заяви тя.

НЕДОВОЛСТВО: Вълна от протести залива България заради рязаното с макетно ножче момиче

Гьонева допълни, че не става въпрос само за започнато разследване по чл. 129, а вече има конкретика - привлечен е обвиняем към наказателна отговорност. В този случай, по думите й са много важни съдебно-медицинските експертизи.

„Ние разбираме човешката реакция, ние не сме роботи нашата работа е да видим какви доказателства има към момента. Ако излезе, че е неправилно задържан, после пак ние сме виновни“, коментира още съдия Гьонева.

СЛЕД ГАВРАТА: Нарязаното момиче има загуба на идентичността

На въпроса ще подаде ли оставка след обществената реакция тя отговори: „Благодаря на всички, които ме подкрепиха в това време на изпитания. Искрено се надявам занапред да отразявате и нашите успехи“.