0

Н ародното събрание (НС) отхвърли предложението за разглеждане на общия проект на решение за отсрочка внасянето на териториалните планове с 37 гласа „за“, 40 – „против“ и петима – „въздържал се“. Това са гласовете от прегласуването на процедурното предложение за включване в дневния ред за работа на депутатите за днес на три допълнителни точки, последната от която бе предложението на опозицията, касаещо отсрочка при внасянето на териториалните планове от Министерския съвет. Отказът на залата да разгледа проекторешението предизвика напрежение в пленарна зала. Павела Митова от "Има такъв народ" (ИТН) застана на трибуната и заяви, че няма да мръдне от нея, докато председателстващият Никола Минчев не включи в дневния ред исканото проекторешение. Той отказа като посочи, че вече има проведено гласуване. 

НЕДОВОЛСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ: Протестиращите блокираха страната, затвориха основни пътни артерии! (ВИДЕО)

Митова остана на трибуната, а до нея застанаха депутати от опозиционните партии от ИТН и БСП. Депутатите от "Възраждане" също подкрепиха колегата си като застанаха прави до местата на стенографите под парламентарната трибуна. Протестът продължи на трибуната като депутатите останаха прави и по време на дадената от председателстващия 10-минутна почивка. 

Процедурното предложение за включване в дневния ред направи председателстващият заседанието Никола Минчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). „За“ включването в дневния ред на трите точки гласуваха 10 народни представители от БСП за България, 20 от „Възраждане“ и седем от ИТН. „Против“ бяха 39 депутати от ПП-ДБ и един от ГЕРБ-СДС. 

Проектът на решение бе внесен по-рано днес в деловодството на парламента от опозиционните сили в парламента: "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане". 

От левицата настояха проектът на решение да бъде разгледан веднага и да бъде прекъснато обсъждането на настоящата точка, в която депутатите разглеждат промените на второ четене в Закона за обществените поръчки.  

ВЪПРЕКИ НЕДОВОЛСТВОТО И БЛОКАДИТЕ: Правителството приема и изпраща плановете за въглищните централи на ЕК

Процедурното предложение за добавяне на три нови точки включваше още проект на решение за удължаване срока за внасяне в НС на законопроекта за държавен бюджет за 2024 г., на законопроекта за бюджет на НЗОК за 2024 г. и на законопроекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2024 г., съответно като точка 15 от дневния ред за днес, и първо гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за администрацията като точка 16 от дневния ред за днес. 

Драгомир Стойнев се обърна към Никола Минчев от трибуната, че това е нахалство - при положение, че държавата продължава да е блокирана, да предлага тази точка да бъде последна в дневния ред. Още повече имаше извънредна комисия, хората продължават да са навън, добави Стойнев. Ние от БСП настояваме това предложение да се гласува веднага няма как това да бъде 17 точка, заяви той. 

Десислава Атанасова, председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС направи друго предложение, което председателстващият заседанието да припознае, а именно внесеното от тях искане за изслушване на здравния министър , във връзка с отлагането на протонната терапия за лечение на деца от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя посочи, че това е изключително сериозен проблем – съпоставим с този, за който вече има внесено искане от трите опозиционни партии, което председателстващият заседанието бил припознал.