0

Н а Националното външно оценяване по български език и литература за 7-и клас е имало изтичане на изпитния вариант в интернет още по време на провеждането му. Това съобщи образователният министър Галин Цоков. От просветното министерство са предадени сигналите на МВР за проверка.

Не става въпрос за изтичане на предварителна информация от МОН, а по-скоро това е дело на недобросъвестни квестори, заяви Цоков, предаде БНР.

"Може би ви прави впечатление, че в BG-Mamma излезе след около час и нещо. Тоест - няма изтичане на информация. По-скоро има проблеми, свързани с недобросъвестни - евентуално квестори. Точно поради това още сутринта сме уведомили службите официално и те ще направят своята проверка по канален ред, за да видим кой е снимал тези материали, как са отишли до сайта, защо сайтът го е публикувал", каза още министърът.

Той допълни, че ако бъдат заловени нарушителите, те ще понесат последствията си.

Министърът обяви, че ще се работи и върху промяна на формата на изпита за НВО. По повод ниските резултати от матурите на зрелостниците министърът заяви, че те трябва сериозно да се анализират и да бъдат взети мерки.

"Всъщност от една година има промяна в скалата за оценка, минимумът за средна оценка е вдигната със 7 точки, което не е малка крачка към по-обективното оценяване на зрелостните изпити, но това съответно води до намаляване и на общата средна оценка на изпитите. Защото да речем преди 2 години 50 точки и малко отгоре отговарят на друга оценка, която е по-висока от тази която днес се е получила", каза проф. д-р Галин Цоков, информира БНТ.