0

„Твоят приятел Иван се опита да ме убие“, заявил бившият униформен Румен Тонев на свой съсед секунди след като екзекутирал психолога Иван Владимиров- Нав.

Съседът изскочил да види какво става, след като във входа се чул изстрел. Докато слизал по стълбите, се разминал с Тонев, който пък спокойно си влязъл в жилището. Това стана ясно от показанията на полицая от 5-о районно управление Иво Янакиев пред СГС. Той и колегата му Владимир Димитров първи дошли на адреса и арестували Тонев, щом въпросният съсед ги насочил към него. 

Спокойствие 

И двамата униформени заявиха, че по площадката на първия етаж, където е и жилището на Тонев, е имало кръв. Имало кръв и по стълбите към мазето. Тялото на Нав пък било облегнато на стената до вратата на мазето, която била отворена.

Обвиненият за убийството на Нав пред съда: Стрелях от страх

„Беше облян в кръв, най-много имаше по главата“, каза Янакиев и допълни, че простреляният не е давал признаци на живот при пристигането им. Другият униформен Димитров пък обясни, че лявото око на жертвата било силно издуто. Униформените почукали на вратата на Тонев, той им отворил. Казал къде е оръжието му. Обяснил, че има патрон в цевта. Казал им също, че е бивш техен колега. Изглеждал спокоен. За инцидента обяснил, че Иван блъскал по вратата му. Тонев го напръскал със спрей, после Владимиров се затичал. „Каза, че пострадалият замахнал да го удари със заключалката на колелото и той го прострелял“, обясни Димитров.

Когато полицаят го питал дали е местил тялото, Тонев потвърдил. Обяснил, че така щяло да е по-близо до вратата, като дойде линейката. Според разследващите обаче подсъдимият се е опитвал да скрие трупа.  

Врата 

Показания пред съда даде и Нели Петрова, която живее на втория етаж срещу жилището на Нав и майка му Славка.

По думите й мазните петна по вратата на Иванови започнали да се появяват след 2020 г., когато Иван се върнал от Америка. По думите й петното от масло, което покапало от врата на пода, още не можело да се измие. Миналата година имало случай, в който на бравата на вратата на Славка и Иван имало огромна топка с грес.

„В деня, в който Иван бе убит, вратата пак беше намазана“, обясни свидетелката.

Тя каза още, че два пъти е идвала полиция по сигнал от Тонев заради шум. Петрова обаче заяви, че не е виждала с очите си Румен да маже вратата на Иван. Знаела, че е той от Славка.

ИЗЛЪГА ЛИ ПРЕД СЪДА? Душманинът на Нав с висше, но не съвсем!

Свидетелката обясни, че в мазето на кооперацията не можело да се влезе, защото имало найлони, събирани от майката на Тонев.

Тя обясни още, че възрастната жена чистела входа срещу заплащане. Съседите й плащали, за да може да си плащат таксите за входа. Убийството на Владимиров бе извършено във входа на кооперация на столичната ул. „Черковна“ 69 на 8 февруари тази година.

Малко преди изстрела между двамата съседи имало скандал. Нав заварил за пореден път входната си врата намазана с машинно масло и решил, че Тонев е отговорен. Отишъл да му потърси сметка и получил куршум.