0

Т ролейбусен шофьор от Русе ще покаже своята колекция от пирографии върху дърво с изобразени портрети на бележити българи.

Николай Николов е известен в крайдунавския град с таланта си и страстта си към историята. Досега е изработил 29 пирографии на личности, оставили голяма следа в българската история. Последните са на кап. Георги Мамарчев, Иван Ведър, Георги Икономов, Вълчан войвода, Таньо войвода, Тома Кърджиев.

Николов дарява творбите си с посланието „За русенци – да знаят и да помнят“. Пирографиите ще бъдат изложени в навечерието на празника на Русе – 6 май, в Регионалния исторически музей и ще останат там до края на май, за да могат да бъдат видени от повече хора, съобщи на своята фейсбук страница кметът Пенчо Милков.

Цитадела

Преди две години Николай Николов изненада русенци и гостите на града с великолепен макет на цитаделата на средновековния град Червен. Умаления модел родолюбецът изработвал в продължение на четири години от над 7000 дървени бъркалки за кафе. За първи път макетът бе показан на 24 май 2022 г. на централния площад „Свобода“, а след това авторът му го дари на Регионалния исторически музей, за да стане част от експозицията за средновековния град Червен.