0

В ъвеждат се ограничения на скоростта за тротинетките в София, реши Столичният общински съвет (СОС). Тротинеткаджиите вече няма да движат с бясна скорост, защото движението в парковете ще е 5 км/ч. Ще има и обособени зони за по-ниска скорост, обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

"Имаме десетки инциденти с ударени дечица. Ние регулираме собствениците на компаниите за тротинетки под наем незабавно след влизане в сила на Наредбата, тоест след срока, който сме им дали, да въведат софтуерните ограничения такива, каквито имат техните компании в цяла Европа - в паркове, градини, пешеходни пространства, скоростта е ясна - 5 километра в час", каза той.

Водачите на индивидуално електрическо превозно средство (електрическа тротинетка) да нямат право да развиват повече от 25 км/ч. в София. Това стана след гласуване на промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. 

Движението с електрическа тротинетка трябва да става по изградената велосипедна инфраструктура, а при липсата на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Минималната възраст за водача на електрическа тротинетка е 16 години - по велосипедни инфраструктури и пътища, по които разрешената скорост е до 50 км/ч., и 14 години - само по велосипедни алеи. Водачите на този вид превозни средства под 18 години задължително ще трябва да носят каска. Забранява се превозването на други лица, както и движението по тротоари и други места за пешеходци. Не се допуска и употребата на мобилен телефон по време на управлението на тротинетките. За нарушителите са предвидени глоби. В тъмните часове на денонощието и при намалена видимост водачът трябва да е с включени светлини и да има светлоотразителни елементи върху видимата част от облеклото си, съобщи БТА.

Ще може да се подават сигнали за неправилно паркирани тротинетки, за да могат да бъдат прибирани от мобилните екипи на собствениците на тротинетки, които ги отдават под наем.