1

К ой град счупи термометрите в първия от поредицата дни с адски високи температури в цялата страна. Максимална температура от 39,5 градуса на сянка е измерена в късния следобед в четвъртък в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Досега най-горещо на 13-и юли е било през 1989 г., когато термометрите са отчели 37,7 градуса.

Директорът на "Спешна помощ" в Русе д-р Иванка Маринова коментира, че от сутринта медицинските екипи са реагирали само на два сигнала за почувствали се зле от жегата русенци.

Поради високите температури от четвъртък Общината обособи временен пункт в центъра на града, където се предоставя безплатна минерална вода на гражданите, а медицински фелдшер измерва кръвното налягане на желаещите минувачи, съобщи Vesti.bg.

"Засякохме двама души с много високо кръвно налягане. Обяснихме им да се приберат вкъщи и да се консултират с личните си лекари. Повечето хора, които преминаха през пункта, са с ниско кръвно налягане. Информирахме ги, че трябва да стоят на сянка и да пият много вода", каза медицинският фелдшер Гюнсели Ниязи.

В Центъра за спешна медицинска помощ - София за 12 - часовото днешно дежурство са постъпили 38 повиквания за линейка от граждани, нуждаещи се от помощ заради горещините. Данните са към 20:00 ч., уточниха от Центъра. Някои от хората, повикали линейка, след това са отказали да бъдат хоспитализирани.

Следващата седмица се очакват още по-високи температури от около 40 градуса, като в София те ще достигнат 39 градуса.