0

Н ай-много са пенсионерите с фуражки сред хората на възраст, които все още продължават да работят във ведомствата у нас. Това стана ясно от отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров от ресорните министри за броя на пенсионерите, които продължават да работят в министерствата и държавните дружества.

Отбрана

Най-много са пенсионерите в отбраната. Във въоръжените сили на България броят им е 4053. От тях 1266 са военнослужещи, а 2787 са цивилни, посочва военният министър Димитър Стоянов. В търговските дружества под шапката на ведомството все още се трудят 1103-ма, навършили пенсионна възраст.

В структурата на МВР пенсионерите са 433-ма, а в БМВ ЕООД са 12, съобщава вътрешният министър Иван Демерджиев. Данните сочат още, че общо 109 служители работят над 5 години след пенсиониране, 46 – до 4 години, а 48 – до три години.

Енергетика

В Министерството на енергетиката работят 15 души с право на пенсия. В дружествата под шапката на ресорното ведомство се трудят 24-ма служители – 9 са в „Български енергиен холдинг“, а 15 – в „Минпроект“.

В здравното министерство работят 16 пенсионери, като 10 от тях имат над 5 години стаж след пенсия. В търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала на здравеопазването пенсионерите са 6371.

Транспорт

В транспортното министерство пенсионерите са 12, но значително повече са тези, които са в държавните дружества. Най-много са в „Български пощи“ – 1112 души, в БДЖ „Пътнически превози“ – 206 човека, в БДЖ „Товарни превози“ – 189, а в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са 473-ма.

Най-млади са в социалния и образователния сектор. Първенец по младежи е Министерството на труда и социалното политика, където е са едва 5-има, докато в образователното министерство са 13. По проект “Красива България“ са назначени 6 служители, навършили пенсионна възраст. В регионалното министерство пенсионерите са 19, а в дружествата към ведомството се трудят 825 служители. От тях 763-ма са на трудов договор, а 60 – на граждански.

Общо 19 души са навършили пенсионна възраст, но продължават да работят в икономическото министерство, а в търговските дружества към него – 22-ма. Във външното министерство пенсионерите са 39, а в земеделското - 36.