1

З а тази година ваксинацията ще достигне 23,3% от рисковата група - хората над 65 години, и 7% от цялото население. Като ръст на ваксинация сме с едни от най-добрите показатели в Европа. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция на тема „Нека намалим риска, да се ваксинираме“. Освен него и други здравни специалисти напомниха, че има осигурени безплатни ваксини срещу сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст.

Целта е да дадем информация какви са качествата на ваксината и всеки да реши дали да се ваксинира, коментира доц. Кунчев. По думите му до края на декември може да се поставят ваксини, като вече за част от общопрактикуващите лекари ваксините са доставени и вече дори се поставят. До края на седмицата всеки общопрактикуващ лекар, дори и в най-отдалеченото точна на България, ще получи заявените количества, обяви специалистът.

"Странна е човешката психология – само преди месец се сблъскахме с проблеми с маймунска треска, след това с внос на холера, малария. Системата работи, всички тези неща се хващат навреме, но ние се плашим от неща, които няма как да се развият, защото ще ги хванем навреме, но не се плашим от ежедневните неща, като грипа. А след една тежка грипна епидемия обикновено в България си отиват около 2000 души от пневмонии", заяви доц. Кунчев.

По негови думи грипът ще мине за 5-6 дни, но след това другите членове на семейството и те ще се изредят за по 5-6 дни. "Под 100 лева за лекарства - трудно ще стане работата", каза доц. Кунчев.

До края на декември могат да се поставят ваксини с оглед на това, че очакваме през януари да има нарастване на заболеваемостта и евентуално достигане на епидемични стойности, посочи още експертът.